Generel præstemangel stresser ikke søgende menighed

Danmark har de seneste år været i præstemangel, især i de mindre byer. De tal er ikke blevet bedre, viser en rapport fra 2024, lavet af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Dog er Anders Frank, præst ved Brædstrup sogn i udkanten af Horsens Kommune, ikke nervøs for at finde sin nye kollega hurtigt.

Af Jakob Holm

Anders Frank til ”Match-dag, på Godsbanen i Aarhus, hvor han talte med de nyuddannede præster. (Foto: Klaus Nielsen,  fra ”Grædstrup og Sønder Vissing” Facebookside).

I de senere år har Folkekirken stået over for en udfordring, der kun er blevet større: præstemanglen. Rapporten fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter viser, at særligt de mindre byer bruger ekstra lang tid på at tiltrække præster til ledige stillinger, og ofte må slå samme stilling op flere gange.

Landets mindste sogne kæmper med at finde præster, men i Brædstrup Sogn ser de lyst på fremtiden.

Anders Frank, der er præst i Brædstrup Sogn i den nordvestlige del af Horsens Kommune, fortæller om tendensen:

“Det er i bund og grund mærkeligt, for det arbejde, man skal lave i de forskellige kirker, er i udgangspunktet ens. Dog kan andre faktorer spille ind, såsom hvorvidt ens ægtefælle kan få job, og hvor ens børn kan gå i skole.”

Ida Dige Marqvorsen, der færdiggør sin bachelor i teologi til sommer, og selv overvejer jobbet som præst, mener også, at de unge, nyuddannede præster afprøver muligheder andre steder, fordi jobsikkerheden er så god efter uddannelsen:

“Jeg kan sagtens forstille mig, at nogle bliver mere kræsne omkring deres muligheder. Det tager noget pres fra en, at man altid kan ´falde tilbage´ på at blive præst, når der er så god mulighed for arbejde bagefter”.

“Det er hele lokalsamfundet, man siger ja til”

Selvom der er modstridende tal, er Anders Frank fortrøstningsfuld om at finde en ny kollega, så snart ansættelsesfristen er gået. Det er han blandt andet, efter at han i starten af november, var til “match-dag” i Aarhus, hvor han talte med en masse nyuddannede præster om stillingen i nabosognet, og hvor han var overvældet over den store interesse:

“Vi ligger geografisk rigtigt godt, selvom vi er et mindre landsogn. Vi har hverken langt til Silkeborg eller Horsens, og så kan man også fint komme til Aarhus.”

Ida Dige Marqvorsen synes, at tanken om at rykke væk fra hverdagen i storbyen, kan virke skræmmende:

“Generelt vil flere og flere unge gerne bo i større byer. Og når man jo kun kan læse uddannelsen i større byer i, så får man jo skabt sig en hverdag og et netværk derinde, som kan virke angstprovokerende at flytte fra.”

Men det med at vælge lokalsamfundet til, mener Anders Frank også er en del af pakken:

“Det er jo ikke bare en kirke man siger ja til, det er faktisk hele lokalsamfundet, som er en del af jobbet.”

Om Anders Frank havde god grund til at have ro i maven, og han finder en ny kollega, finder han og resten af pastoratet ud d. 26. januar, hvor de har deres ansættelsessamtaler.