Nisser, trolde og blomsterbinding: aktivitetscentre i Horsens Kommune skaber sociale rammer for ældre

Et langt liv er ikke nødvendigvis garant for en fyldestgørende social tilværelse, når arbejdslivet lakker mod enden. Aktivitetscentre i Horsens Kommune skaber sociale rammer for ældre borgere, der ønsker at være en del af fællesskaber for ligesindede.

Af Emil Mogensen

På trods af, at mange ældre borgere i Danmark lever et sundt og socialt liv, så er der fortsat mange ældre, der oplever ensomhed. Det fremgår af rapporten ‘Ældres sundhed og trivsel’ fra 2023, som er udarbejdet og udgivet af Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed.

Mia Vestergaard Knudsen elsker at arbejde med mennesker. I dag er hun ansat som aktivitetsmedarbejder på Kildebakken i Horsens, hvor hun blandt andet er frivillig-koordinator for de frivillige ældre borgere, der har ansvaret for de mange åbne aktiviteter i kommunens aktivitetscentre.

”Fællesskabet giver dem så meget. Vi snakker også tit om, at fællesskab er sundere end gulerødder, for man kan spise nok så sundt derhjemme, men hvis ikke man kommer ud og er social, så syner man hen. Så det forebygger også noget ensomhed, når man kommer ud og får snakket med andre og får noget livsglæde.”

Vita Kristoffersen (forrest) på 73 år er kommet i aktivitetscentret siden 2016. Det var hendes veninde, 80-årige Alice Rasmussen (bagerst), der i sin tid lokkede Vita med efter at have fået kendskab til aktivitetscentret gennem et julemarked i centret.

“Jeg får noget socialt ud af at være her. Jeg får brugt mine hænder og hygger mig ved at være her.”

80-årige Alice Rasmussen er en af de faste besøgende i Grupperum 1 på Kildebakken i Horsens. Hun har siden 2016 været stamdeltager på mandagens kreative værksted, hvor der mellem 12:30 og 15:30 bliver lavet alt fra nisser og trolde til blomsterbinding.

“Vi er jo ikke kun os, der sidder her. Vi snakker også med andre ude på gangen og sådan noget. Alle er velkomne.”

Andelen af ældre med tegn på ensomhed er stødt stigende med alderen. Det fremgår af tal fra en undersøgelse fra 2021, som indgår i rapporten ‘Ældres sundhed og trivsel’.

Undersøgelsen viser, at 5,8 % af de adspurgte mænd fra 65-74 år har tegn på ensomhed, mens tallet stiger til 10,3 % for mænd fra 85 år og op opefter. For kvinder i tilsvarende aldersgrupper er tallene henholdsvis 9,1 % og 17,2 %.

Ifølge Mia Vestergaard Knudsen er der også en klar grund til, at størstedelen af de ældre, der benytter aktivitetscentrene, er kvinder:

“Der er lavet undersøgelser på, at enlige mænd har sværere ved at tage initiativ til at komme op ad sofaen, end kvinder har. Kvinder har et større socialt behov, tror jeg. Det er tit kvinderne, der kommer først ud af starthullerne. Men vi har også mandehold, hvor vi fokuserer på mændene. Så får de nogle sild og noget snaps.”

I Horsens Kommune findes der 14 åbne aktivitetscentre, hvor alle kommunens borgere over 60 år gratis kan komme og deltage i aktiviteter i et fællesskab. Derudover afholder aktivitetscentrene diverse arrangementer, hvor man ligeledes har mulighed for at møde andre ældre borgere.

I aktivitetscentret Kildebakkens aktivitetskatalog kan man finde en oversigt over samtlige programlagte aktiviteter for ældre borgere, herunder træværksted, stavgang, smykkefremstilling, stolegymnastik og meget mere.