I en tid hvor mistrivsel fylder meget, arbejder frivillige for at samle ind til en af de organisationer, der tager et opgør med unge, der har det svært. Traditionen tro afholdes der julemærkemarch i Horsens for 48’erne gang.
Af Andreas Reiter
For Julemærkehjemmet er julen forbundet med velgørenhed, og igen i år afholder de julemærkemarch i Horsens. Den første december samles frivillige, familier og lokale borgere for at gå den velkendte rute og støtte Julemærkehjemmenes arbejde med at hjælpe børn, der har det svært.
Julemærkemarchen i Horsens
Horsens har siden 1978 afholdt julemærkemarchen. Arrangementet blev mellem 2008 og 2012 afholdt af Horsens Firma- og Familie Idræt, men er siden blevet overtaget af Lene Roddewig, som sammen med familien valgte for at overtage projektet, da Horsens Firma- og Familie Idræt ikke længere kunne løfte opgaven. Ifølge Lene Roddewig selv, er det vigtigt at blive ved med at afholde arrangementet i Horsens. ”Arrangementet er vigtigt, fordi det samler familier og venner om en god sag”.
Et familieprojekt
For Lene Roddewig er julemærkehjemmet noget, der betyder meget for hendes familie. Lenes søster var nemlig en af dem, der virkelig havde godt af et ophold på et julemærkehjem. Derfor er det for Lene og hendes familie vigtigt at sørge for at give børn i mistrivsel muligheden for at få den hjælp, de har brug for. For Lene selv er det noget, der betyder meget for hende.
”Det er noget der gør mig glad, og det giver en fantastisk følelse i kroppen at hjælpe de børn, der har det svært”.
Stor personlig betydning
Når man skal komme børn mentale udfordringer til livs, er der en række forhold, som er afgørende. Ifølge en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed er det vigtigt, at de ydre faktorer er på plads. Det er vigtigt at have nogle gode sociale forhold og rammer, der kan hjælpe en med at aflaste, for de ting der belaster hverdagen. Og netop det er, hvad Lene føler julemærkehjemmet bidrog til, da hendes søster var der tilbage i 1978.
”Julemærkehjemmet betød rigtig meget for min søster, det gav hende de sociale og faglige kompetencer”.
Julemærkehjemmene er afhængige af støtten
Ifølge Julemærkehjemmets egen hjemmeside, dækker den offentlige støtte kun 2,7 % af de udgifter, de har i forbindelse med deres arbejde. Derfor er julemærkehjemmene afhængige af donationer, for hvert barn koster julemærkehjemmene 95.730 kroner. Derfor er frivillige som Lene Roddewig et krav for at julemærkehjemmene fortsat kan lave deres arbejde.
Marchen er efterhånden blevet en tradition, hvor mange mennesker samler sig, for det formål at bekæmpe mistrivsel og mobning blandt unge. I 2023 samlede arrangementet på landsplan ind for 1.260.000 kroner.
Julemærkemarchen finder sted på Hattingvej 14 den 1. december klokken 9. Der er mulighed for at købe billetter på nettet, eller når man møder op. Indtil videre er 54 tilmeldte, men Lene Roddewig forventer, at arrangementet vil tiltrække mellem 100 og 200 personer.