Ungt par vælger storbyen fra: ”Det var kærlighed ved første blik”

Den hyggelige, lokale gårdbutik Hanstedgaard blomster i højsæsonerne. Den har nemlig fået nye ejere, der er ved at give gården nyt liv. Et liv, som meget få unge tilvælger.

Af Jeppe Grue-Sørensen

Brigitta mellem de mange juletræer på Hanstedgaard. Foto: Jeppe Grue-Sørensen

Den gamle Herregård, Hanstedgaard i det nordlige Horsens fik i 2021 nye ejere. Da Brigitta og Emil Vang de Neergaard overtog gården var de 23 og 24 år gamle. Her tre år senere, er de stadig ved at finde sig til rette på den midtjyske herregård. Selvom det lå i kortene, at det unge par ville tilbage på landet, er de gået mod nationale tendenser.

Størstedelen af danske unge søger nemlig normalt mod de fem største kommuner – København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense – og ikke en lille flække lidt nord for Horsens. Det siger Thor Andersen, forskningschef ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

Dagligdagen på gården er præget af individuelle projekter. Emil driver et snedkerværksted, som han etablerede kort efter flytningen. Brigitta hjælper til på snedkerværkstedet, men har samtidig startet sin egen praksis med clairvoyance, afdødekontakt og samtaleterapi i de historiske rammer på Hanstedgaard.

Gårdens gårdbutik er med selvbetjening, så kunderne kan komme og gå, som de vil. I gårdbutikken er der et stort fokus på, at det er de lokale, varer der fremstilles i området. Her i julesæsonen er det lokale ståsted fortsat i højsædet: juletræer, juledekorationer, og julekranse, som alle fra lokale avler, bliver solgt på Hanstedgaard.

Tilbage til rødderne

Ifølge Brigitta Vang de Neergaard har det hele tiden ligget i kortene, at de to skulle ud på landet. Begge kommer nemlig begge to fra landet, og havde derfor en stor drøm at komme tilbage.

”Det var kærlighed ved første blik. Dette sted opfyldte alle vores kriterier og var præcis, som det skulle være.”

Hanstedgaard er i øjeblikket under renovering, da hovedhuset skal sammenslås med et af sidehusene. Fremtiden ser lys ud for det unge par, da én af de to højsæsoner er lige rundt om hjørnet – her til jul og efterfølgende sommerperioden. Brigitta fortæller glædeligt, hvordan hun ser frem til juleperioden, med de hyggelige stunder, som gården bringer gæsterne. Dog er det ikke julemarkeder der tiltrækker gæsterne, men derimod hverdagslivet på herregården.

”Kunderne vil gerne komme ud og nyde den normale tradition herude”, fortæller Brigitta.

Indgangsporten til Hanstedgaard en solrig novemberdag. Foto: Jeppe Grue-Sørensen

Hanstedgaards historie

Herregården ånder af historie og har eksisteret siden middelalderen. Frem til 1585 var den endda ejet af kongen. I oldtiden lå gården strategisk ved en af Jyllands vigtigste færdselsveje, hvor der blev opkrævet vejskat.

Gården skiftede ejere flere gange og blev i 1694 omdannet til et fattighus af Dorothea Hansdatter Lottrup. Den nuværende hovedbygning blev opført i 1789 og restaureret i 1875. Fra 1984 til 2021 blev gården drevet af Mogens Rossau Holm Jensen, som etablerede gårdbutikken.

Og siden er det Brigitta og Emil, der har stået for driften af Hanstedgaard. Fremtiden er derfor i gode hænder for gården. Naturen bliver nydt, og huset passet – alt sammen i Hanstedgaards ånd.