Foreningslivet bløder medlemmer, og især børn og unge falder fra, når det kommer til at dyrke foreningsdrevet fritidssport. Lund IF i samarbejde med Horsens Kommune og DGI, prøver at lokke de unge til foreningslivet med et nyt Børne- og Teenfitness tiltag.
Af Magnus Reinhold Haahr
14 drenge og 8 piger kunne onsdag d. 20. november forlade Lundhallen og omfavnes af vinterkulden, med ømme muskler og et smil på læberne. Lund IF har nemlig lanceret deres nye Børne- og Teen fitnesshold, der har til mål at udbrede foreningslivet, til en gruppe der de seneste år har fravalgt det. Konceptet er simpelt, nemlig fitness lavet til den yngre målgruppe 10 – 16 år. Pernille Obel, der er tidligere efterskolelærer og foreningsudvikler hos DGI, er hjernen bag projektet, og er blevet ansat i rollen for at nytænke foreningstiltag og tiltrække medlemmer til Lund IF.
”Det som foreningslivet kan er, at man kan få et frirum. Et frirum hvor man bare kan hygge sig og møde nogle nye mennesker og føle sig en del af et større fællesskab.”
De unge vender ryggen til idrætsforeningen
En rapport fra Idrættens Analyseinstitut, der blev udgivet tidligere i år, satte et spotlys på foreningslivets nedtur. Børn og unges brug af idrætsforeninger er faldet stødt siden 2020, og tabet mærkes især i aldersgruppen 13 – 15 år. De seneste medlemstal for Lund IF viser en lignende tendens. I alderen 7 – 12 år var der 92 % af deres potentielle medlemmer, der var tilmeldt Lund IF, men når børnene rammer teenager-årene, altså 13 – 18 år, så falder det til 27 %.
”Man kan se et sindssygt fald, og det er også derfor, at den her gruppe er interessant at prøve at gå ind og fange.” siger Pernille Obel
For at modarbejde denne tendens, har man været nødt til at nytænke, hvordan man imødekommer denne gruppe. Ved hjælp af spørgeskemaer og ungeråd, har man taget temperaturen på, hvad de unge ønsker fra en idrætsforening.
”I spørgeundersøgelsen der spurgte vi blandt andet, hvilke faciliteter de gerne vil have. Der kom svar som paddel, trampoliner, træningsredskaber. Så vi køber to store trampoliner, der skal bruges til udendørs gymnastikregi.” fortæller Pernille Obel
I resultatet fra samme spørgeskema var der vist stor interesse for et fitnesstilbud, hvilket gav Pernille idéen til tiltaget.
”Vores børnehold blomstrer. Der er virkelig mange medlemmer fra 3 til 12 år. Så der har vi virkelig godt fat. Jeg tror, man skal ind og være nysgerrig på, hvad det er, der gør, at de smutter, og hvordan vi kan fastholde dem.”
En ny retning
En af problematikkerne som Pernille Obel ser, og ønsker ændret, i foreningslivet, er mængden af konkurrencepræget sport. Hun mener nemlig, at en idrætsforenings rolle er at skabe samvær og at komme lidt væk fra deres travle hverdag.
”Jeg tror det er vigtigt for den her gruppe, at foreningen er et sted, hvor de ikke skal præstere, men hvor de egentlig bare skal have det sjovt og være sammen. Måske er de ikke lige den bedste til fodbold mere, så er det nemmere bare at stoppe.”
”Det tror jeg også lidt er tendensen blandt de unge, at hvis de ikke føler, at de kan slå til, så bakker de ud. Og så er det også sværere at starte til fodbold i en alder af 13 år, hvis man aldrig spiller fodbold.” siger Pernille Obel
Trods mørke tal mener Pernille Obel, at foreningslivet stadig har en fremtid i Danmark. Børne- og Teenfitnessholdet er et skridt i en ny retning med en bredere brugerforståelse- og imødekommelse.
”Jeg tror ikke, foreningen er fortid. Det håber jeg da virkelig ikke. Men det er en nytænkningstid.”, siger hun.