Kirkens Korshærs varmestue tiltrækker mange af samfundets mest udsatte borgere, især i en juletid, hvor livet kan føles hårdt for dem, der befinder sig i samfundets mest sårbare positioner.

Af Jeppe Grue-Sørensen
Det er ikke alle, der har råd og overskud til at fejre juleaften med deres familie. Nogle har slet ikke en familie at samles med i den søde juletid. Især misbrugere, socialt udsatte og andre mennesker i vanskelige livssituationer oplever manglende fællesskab og varme. Her spiller Kirkens Korshærs varmestue i Horsens en vigtig rolle.
Her kan man julehygge, ligesom mange andre danskere gør. Tirsdag den 26. november blev der afholdt julebanko med gevinster, som var doneret af frivillige, og arrangementet var en stor succes ifølge Varmestuen selv. Generelt oplever de en øget tilstrømning i de kolde måneder, hvor hyggen rykker indendørs.
Det er ikke kun andre med svære livsvilkår, at man kan skabe relationer med på opholdstedet. Frivillige bidrager også til stemningen. De sørger for, at der er varm mad, og at alle føler sig godt tilpas. Samtidig er der lønnet personale, der hjælper de udsatte med praktiske udfordringer som sygehjælp, boligstøtte, engangsydelse eller betale regninger – alt sammen opgaver, der ofte kan være svære at håndtere i hverdagen.
Hjælp og varme i hverdagen
Når man træder ind ad døren, mødes man straks af en stemning af ro og hjemlighed. I dag serveres der skinke med flødekartofler, mens to kvinder lægger puslespil og to mænd griner over en omgang keglebillard. Atmosfæren er varm og indbydende – det er svært ikke at føle sig godt tilpas her.
Tilmeldingerne til den årlige juleaften forløber planmæssigt.
”Vi har omkring 40, der allerede har tilmeldt sig til juleaftenen. Vi fejrer jul, som man ville gøre i en familie, med julegaver, julemad og alt det, der hører til.”, fortæller Armenuhi Tovmasyan Bay Smidt, der er daglig leder på varmestuen.
Armenuhi fortæller med glæde i øjnene, hvordan folk samles og får den hjælp, de har brug for i hverdagen. På en almindelig onsdag i november måned har 40 forskellige været forbi og benyttet sig af de muligheder, som varmestuen tilbyder.
”Vi åbner kl. 09:00, og allerede dér står 10-15 mennesker klar til en kop kaffe, og få en gratis bid morgenmad”, fortæller hun.
Uden frivillige – ingen varmestue
Varmestuen kan dog ikke fungere uden frivillige kræfter. De frivillige bidrager med størstedelen af hyggen, og køkkenpersonalet består udelukkende af frivillige. De lønnede medarbejdere tager sig af de mere praktiske opgaver og støtter brugerne i af finde en vej ud af misbruget. Manglen på frivillige er derfor en stor udfordring, for uden dem kan varmestuen ikke eksistere.
Varmestuen har eksisteret i 40 år, og dens julehygge betyder meget for dem, der ikke har meget andet. De finder ikke den samme varme og fællesskabsfølelse på misbrugscentrene eller hjemme i privaten, som det gør på Kirkens Korshærs varmestue i Horsens.