Naturkoncept hjælper dig med at finde ro i sindet

Stillevandringer er blevet en populær måde at komme tættere på naturen, og interessen vokser. Naturens rolige rytme hjælper dig med at finde indre ro, fortæller værten Sofie Kvist, der er naturvejleder i Horsens Kommune.

Deltagerne ved stillevandringen finder ro i naturen (Foto: Emma Holm Haugaard)

Af Emma Holm Haugaard

Den 26. november i det sene efterårslys er der nærmest larmende stille blandt de bladtomme træer i Hansted Skov. Man kan høre vandet skvulpe i Lille Hanstedå, og fodtrinslydene i de visne blade er det eneste, der indikerer, at der er nogen, der går tur.

Naturvejlederen Sofie Kvist går i front. De 11 deltagere danner en række efter hende. Ingen taler med hinanden, de nyder blot vandets syslen og vinden i ansigtet. De nyder roen til at mærke deres krop og sind.

Fænomenet er blevet mere populært, siden Horsens Kommune sammen med naturvejlederen lancerede det, og interessen for nye ture vokser.

Lilly Hauge Winther, der er tilbagevendende deltager fortæller, at turene giver hende en følelse af at være i et med naturen:

”Jeg mærker virkelig sanserne og kroppen, når jeg er er på stillevandring. Jeg kan mærke vinden, se fuglene og høre lydene. Jeg får oplevelsen af, at naturen er levende, og det stemmer sindet så godt.”

Naturvejlederen Sofie Kvist har arrangeret stillevandringer i omkring et år. (Foto: Emma Holm Haugaard)

Konceptet

I alt sin enkelthed består konceptet af både korte og længere ture rundt i naturen uden forstyrrelser. De deltagende bliver guidet rundt af Sofie Kvist, så de ikke selv skal finde vej.

”Ideen er at komme ud i naturen, og åbne sine sanser, og på den måde komme ned i sin krop, og få ro i sit hoved,” fortæller naturvejlederen om konceptet.

Turene er kommet til under Horsens Kommune, hvor naturen generelt er på dagsordenen. De kører projektet Vild Med Horsens, der er stablet på benene for at øge biodiversiteten, men man forsøger også at skabe en interesse for naturen blandt borgerne med netop koncepter som dette.

Naturens effekter

Mange af de pointer som Sofie Kvist fremstiller, er også centrale pointer i SDU’s rapporten fra 2020, ”Naturen kan noget særligt”. Her står der blandt andet, at naturen giver mulighed for at finde ro og fordybelse, hvilket kan reducere stress og angst.

Aktiviteter i naturen involverer sanserne og kroppen på en måde, der kan give en følelse af velvære og glæde. Det slår rapporten også fast. Netop det taler Lilly Hauge Winther også ind i. Hun fortæller, at hun oplever, at der er livgivende energi i måden, hun er i naturen, under en stillevandring.

Næste stillevandring finder sted den 10. december i Hansted Skov, hvor man kan prøve konceptet på egen krop.